5. október bude veľký deň pre všetkých gurmánov v New Yorku. Vychádza totiž svetoznáma príručka Michelin Guide pre New York, ktorá už sto rokov hodnotí najlepšie reštaurácie sveta.


Čo je Michelin Guide?
Keď a v roku 1900 Paríž pripravoval na Svetovú výstavu, napadlo bratom Édouardovi a André Michelin pripraviť príručku dobrých reštaurácií, pre tých ktorí na výstavu cestujú na pneumatikách Michelin. Vytvorili tak Michelin Guide, bibliu pre tých, ktorí chcú nájsť najlepšie gastronomické prevádzky v krajine.

Vďaka Michelin Guide ľahko spoznáte, kde sa oplatí najesť, a kde nie. Michelinova príručka pre New York hodnotí reštaurácie už od roku 2005 (ako prvá pre mimo-európske mesto).
A že to nie je najľahšia úloha svedčí aj počet reštaurácií v New Yorku, ktorých je vyše 25 000. Tie musia špeciálni Michelin ochutnávači navštíviť a ohodnotiť.
V roku 2009 získalo ocenenie michelinovskej hviezdy celkovo 28 newyorských reštaurácií (najviac, po tri hviezdičky získali Jean Georges, Le Bernardin a Per Se, dve hviezdičky Adour Alain Ducasse at The St. Regis New York, Daniel, a Del Posto a po jednej Alto, Anthos, Blue Hill, Café Boulud, Cru, Dressler, Eighty One, Gotham Bar and Grill, Gramercy Tavern, Insieme, JoJo, L’Atelier de Joel Robuchon – Four Seasons Hotel New York, The Modern – Dining Room, Oceana, Perry St, Public, Saul Restaurant, Sushi of Gari, Veritas, Wallsé a reštaurácia wd-50).
Ktoré to budú tento rok, uvidíme 5 októbra.

69 // 1,235s.